Quantcast
Channel: Skyltar – Focus Neon
Viewing all 53 articles
Browse latest View live

En tillbakablick på skyltåret 2016

$
0
0

Tiden går fort när man har roligt och vi lägger redan 2016 till handlingarna. Ett år fyllt av kundmöten, spännande inspirerande projekt, nya rutiner, många skratt och framförallt massor av härliga, vackra skyltar!

Vi skulle här kunna skryta en massa om antalet nya kunder, överträffade försäljningsmål, enorm tillväxt i Norge eller lyckade miljöprojekt – men det gör vi inte. Istället väljer vi att lyfta fram våra fantastiska kunder och ett axplock av de olika skyltprojekt vi genomfört under fjolåret och låter bilderna tala för sig själva.

#signsbyfocus

Cirkus Skandiascenen LPFLEX 

Cirkus Skandiascenen, Djurgården, Stockholm

Modern skyltning till ny modern scen. Känsligt läge med bibehållen och tydlig koppling till den klassiska Cirkusscenen.

Neondämon Dramaten

Neondämon, Bergmanfestivalen på Dramaten, Stockholm

Utmanande och kittlande evenemangsskyltning med tydlig avsändare.

 

Haymarket by Scandic skyltar Stockholm 

Haymarket by Scandic, Hötorget, Stockholm

PUB-varuhuset blev art déco-inspirerat hotell med tidstypiska skyltar i guld med symmetriska former och påkostad ornamentik. Finalist i Stockholms Skyltpris 2016.

 

 

The House, Hovås, Göteborg

Friliggande logotyp på trögrostande corténplåt i fullständig harmoni med stilren och stram arkitektur.

 

Asian Market LPFLEX 

Asian Market, Olof Palmes Gata, Stockholm

Friliggande bokstäver med vita sidor, skapar både dynamik och lekfull estetik.

 

 

Behrer & Partners, St Eriksgatan och Karlavägen, Stockholm

Subtil enkelhet med kala neonrör och synligt kablage framför äkta naturmaterial.

 

Pinchos Göteborg LED-bokstäver

Pinchos, Vasagatan, Göteborg

Robust skyltdesign med röd/svarta bokstavsprofiler i stark kontrast mot vitkaklad fasad.

 

Ergohuset LPFLEX

Ergohuset, Karlavägen/Rådmansgatan, Stockholm

Blå och vita nyanser på de friliggande bokstavsprofilerna, inramade av välvda skyltfönster som skapar en attraktiv helhetsupplevelse.

 

Hacket Stockholm butiksskylt LPFLEX Hacket LED-skylt plåtskylt

Hackett, Mäster Samuelsgatan, Stockholm

Klassiskt brittisk, estetiskt tilltalande och smakfullt anpassad till den omgivande arkitekturen.

 

P5, Väven, Umeå

Skyltkoncept och visuell identitet i smart möte. Vinnare av årets Design S i kategorin Grafisk Design. Läs mer i intervjun med Håkan Gustafson.  Foto: Åke E:son Lindman

 

Resevaruhuset, Sveavägen, Stockholm

Neoninspirerade bokstäver i modern LED-teknik väcker liv i mörk och ödslig fasad.

 

Wrede LPFLEX Wrede flaggskylt

Wrede & Co, Jungfrugatan, Stockholm

Vit, klassiskt utformad logotyp möter upp de välvda fönstren omringade av vacker stenfasad.

 

Västgötagatan 5, Stockholm

Enkelhet, tydlighet och energisnål teknik i sofistikerat möte med moderniserad 60-talsarkitektur.

 

SCA Mölndal takskylt

SCA Mölndal, Göteborg

Storslaget blickfång på ny arkitektonisk juvel.

 

Perugina Pizzabageri & Delikatesser, Amiralsgatan, Malmö

Diskreta toner i italienska rött, vitt och grönt skapar liv i ödslig fasad.

 

Södra Porten Södra Porten Göteborg Fönsterdekor

Södra porten Företagspark, Göteborg

Profilering som tydligt placerar Södra porten på kartan.

 

Fika, Väven, Umeå

Lekfull skyltdesign som för tankarna till muffins, marsipan och sockerkristyr. Belönad med silvermedalj i Svenska Designpriset 2016.

 

Bonniers konsthall akrylskyltar 

Bonniers Konsthall, Stockholm

Tydlighet och enkelhet skapar karaktär i en avskalad miljö.

 

LeRouge Stockholms skyltpris 2016 LPFLEX le rouge focus neon

Le Rouge, Gamla stan, Stockholm

Skyltarna och ljuset på det lilla brasseriet invid Österlånggatan för tankarna till trånga gränder i Paris. Belönades med Stockholms Skyltpris 2016.

 

Visst skulle du tycka om att just din skylt syns bland årets lyckade projekt? Kontakta oss för ett möte redan idag, så lovar vi att göra allt för att det ska bli verklighet.

Inlägget En tillbakablick på skyltåret 2016 dök först upp på Focus Neon.


Focus Neon ställer ut på SHOP 2017

$
0
0

Träffa oss på Nordens största mässa för dig som driver butik eller jobbar inom handeln – SHOP 2017. Temat för årets mässa är tekniska lösningar och visuell kommunikation för handeln och vi finns givetvis på plats. Kom förbi Kistamässan och monter K:04 för att prata nya skyltlösningar samt ta en kaffe med oss. Här kan du hämta en kostnadsfri biljett redan idag.

Tid: 10-11 maj 2017
Plats: Kistamässan, Stockholm

Mer på mässans webbplats.

 

 

Inlägget Focus Neon ställer ut på SHOP 2017 dök först upp på Focus Neon.

Jakobsbergs Centrum med ny enhetlig skyltning

$
0
0

Jakobsbergs Centrum ligger i Järfälla, en av de snabbast växande kommunerna i Stockholms län, och rymmer butiker, caféer och restauranger samt servicefunktioner i form av bibliotek, bank, post, vårdcentral m.m. Centrumet ägs av Citycon och brottas med stenhård konkurrens i landets mest köpcentratäta område, nordvästra Stockholm. Den största konkurrensen kommer från intilliggande Barkarby Handelsplats, men i upptagningsområdet finns även t ex Vällingby City, Bromma Blocks, Mall of Scandinavia, Solna Centrum, Sollentuna Centrum och Häggviks Handel. För att möta konkurrensen lägger man stor vikt vid profilering som det lokala centrumet med närhet, brett utbud och service.

Jakobsbergs Centrum entreskylt

Jakobsbergs Centrum består dels av en inomhusdel och dels av ett antal intilliggande stråk med butiker och restauranger. Butiksskyltar i de utvändiga stråken har monterats och tagits bort vartefter butiker har tillkommit eller slagit igen, utan att haft något egentligt skyltprogram att följa.  Som ett led i profileringsarbetet har man bytt ut köpcentrumets egen logotyp och med hjälp av oss på Focus tagit fram ett enhetligt program för utvändiga butiksskyltar. På så sätt har man rensat bort många gamla fasadskyltar och fått en enhetlighet bland de många butikerna och restaurangerna.

Nya logotyper

Med de nya skyltarna har centrumet fått en tydligare och mer enhetlig skyltning. Storleken på skyltarna har anpassats och placeringarna följer nu ett givet mönster. Givetvis är skyltarna innerbelysta med LED-teknik. Vi på Focus har också hjälpt flera småföretagare att ta fram nya logotyper till deras verksamhet och de har nu fått nya skyltar som visar deras kunder rätt. Här nedan lyfter vi fram några exempel:

Handelsbanken flaggskylt Rock at Nancys FlaggskyltSaras Klippotek Flaggskylt

Montage på hög höjd

Citycon och vi på Focus har nu även påbörjat en modernisering av skyltningen som sitter på höghuset ut mot Ynglingavägen, Jakobsbergs station och Viksjöleden. Höjden på huset är 62 meter, så installationsarbetet ställer extra höga krav på säkerhet och vana från arbete på hög höjd.

Fasadskyltar Jakobsberg

Vill du veta mer om hur vi hjälpt Citycon och Jakobsbergs Centrum med deras skyltar är du välkommen att kontakta oss.

Inlägget Jakobsbergs Centrum med ny enhetlig skyltning dök först upp på Focus Neon.

Medarbetare i Focus – möt Christoffer Birchman, projektledare

$
0
0

På Focus är vi vana att hantera allt från stora till små skyltprojekt. Storleken på projekten är inte det viktiga, utan att projekten utförs med högsta kvalitet och att resultatet blir det bästa möjliga. Vi är inte nöjda förrän vi fått ett leende från kunden, en klapp på axeln och ett tack för ett väl utfört arbete. Ju mer komplext projekt, desto högre blir kraven på en professionell projektledning.

Idag fick vi en pratstund med Christoffer Birchman, en av våra spindlar i nätet som har riktig koll på läget. Christoffer har varit på Focus i 12 år, varav nio som projektledare på kontoret i Stockholm. De första tre åren arbetade han som skyltmontör ute på fältet, vilket han ofta har nytta av i sitt arbete.

Christoffer – berätta om din roll på Focus

Jag är projektledare och driver olika projekt åt våra storkunder som t ex Burger King eller Pizza Hut. Projekten varierar från kund till kund, men innebär i de flesta fall att jag hanterar hela processen från anläggningsprospektering till tänd skylt med allt vad det innebär i form av platsbesiktning, bygglovsansökningar, produktion, beställningar, leveranser, byggmöten, montage, fakturering och dokumentation. Projekten kan innefatta allt från uppsättning av dekaler och vinyler till montage av 30 meter höga stolpskyltar.

KFC Karlstad

Skyltar monteras på KFC Karlstad, ett av Christoffers pågående projekt. Invigning i juni 2016.

Vad är det bästa i ditt jobb?

Variationen, utan tvekan. Inte en dag är den andra lik. Vissa veckor är jag på resande fot, andra sitter jag hela veckan vid datorn och i telefon. Ibland får jag till och med chansen att flyga drönare för att göra siktanalyser till kunderna när det behövs. Analyserna används t ex för att få rätt höjd på en pylonskylt invid en motorväg, vilket kan innebära stor skillnad på intäkterna för en restaurang.

Att hålla många bollar i luften är en konst – hur gör du för att ha full kontroll?

Full kontroll kan man aldrig ha, utan man måste alltid vara beredd på att något oväntat kan inträffa. Man kan dock förbereda sig på vad som skulle kunna hända och ha lite reservplaner i bakfickan. Sådant kan man inte lära sig på någon skola, utan endast den hårda vägen. Jag försöker också att ständigt vara tillgänglig och jobbar efter principen att ha noll olästa mail vid dagens slut.

Man måste alltid vara beredd på att något oväntat kan inträffa.

Till sist har jag stort stöd av vårt CRM- och projekthanteringssystem, Signe, vilket skapar struktur i mitt arbete och underlättar kommunikationen mellan mig, kund och ansvarig säljare. Automatiska påminnelser hjälper mig att komma vidare om jag missat något på todo-listan.

Vilket är det roligaste projektet du jobbat med?

Det är svårt att plocka ut något enskilt projekt, men stora skyltmaster eller pyloner är alltid roliga och spännande att arbeta med. De syns alltid så bra och får en enorm påverkan på omgivningen. Ett annat exempel på ett roligt och riktigt utmanande projekt för oss projektledare var omprofileringen av Dressmann-butikerna för några år sedan. Vi profilerade om 370 butiker i sju länder på endast 12 dagar, vilket var det tuffaste och mest tidspressade projekt jag varit med om. Det var så omfattande att jag faktiskt styrde tiden på mitt eget bröllop efter projektet. Inte förrän byggnationsfasen var klar kunde jag släppa tankarna på projektet och istället koncentrera mig på giftermål och bröllopsresa.

På tal om privatliv – är du även projektledaren hemma i hushållet?

Haha, så är det faktiskt. Som relativt nybliven husägare har man väl alltid något projekt igång. Jag gillar egentligen inte trädgårdsarbete så värst mycket, men till sommaren ska jag ta tag i tomten och bland annat bygga en stenmur. Jag har lite svårt att sitta still och är alltid igång med något.

Till sist – har du något drömprojekt?

Jovisst, att få ett projekt att funka helt enligt plan, helt smärtfritt och med 100% leverans. Är det överhuvudtaget möjligt? Skämt åsido, ett drömprojekt för mig vore att få hålla i en global omprofilering av ett världskänt varumärke t ex Ikea, med tusentals sajter i olika världsdelar och olika förutsättningar överallt. Det skulle vara en enorm utmaning som skulle slå allt.

Inlägget Medarbetare i Focus – möt Christoffer Birchman, projektledare dök först upp på Focus Neon.

Skyltar: Marknadsmixens doldisar?

$
0
0

Förra veckan installerade vi ytterligare en vacker fasadskylt åt en kund och nu är det restaurang Waterfront på Hotell Novotel i Göteborg som fått en ny lysande skylt. Skylten är placerad i ett fönster och är därmed synlig både utifrån gatan och inifrån restaurangen. Bokstäverna är dubbelsidiga LPFLEX och monterade på en glasakryl, vilket inifrån sett ger en spännande effekt med bokstäver som ser ut att spegla sig i vattnet – precis som restaurangens namn antyder.

WATERFRONT streetview lpflex

waterfront inside view lpflex waterfront lpflex restaurangskylt

Restaurangens skylt markerar tydligt platsen och ger en välkomnande hälsning till besökande kunder. Den ger även en klar bild av vad man kan förvänta sig när man kliver in genom dörren. Kan tyckas vara ganska enkel och effektiv marknadsföring, men som i dagens mediebrus kan vara lätt att glömma bort.

Därmed ställer vi oss frågan – är skyltar marknadsmixens doldisar som gör jobbet i det tysta?

Skyltar kan inte hjälpa alla små företag att lyckas, men för många företag är skyltar en kanal som är absolut nödvändig för verksamhetens existens. Hur ser ditt företag på skyltning – tar du vara på en i jämförelse enkel möjlighet till effektiv marknadsföring?

Australiensiska byrån K.I.S.S. Marketing Agency har bloggat om hur skyltar kan lyfta ditt varumärke. Här summerar vi kort deras slutsatser:

3 positiva effekter bra skyltning kan ge ditt varumärke:

Ökad varumärkeskännedom
Rätt marknadsföring är A och O för ditt företag och ditt varumärke. Vi vet att dina kunder kommer att köpa mer av dig om de känner till vad du erbjuder och vad du står för. Och det är precis vad rätt skyltning kan erbjuda – en stärkt bild av ditt varumärke så att kunder kan hitta dig, komma ihåg dig och, inte minst, köpa mer av dig.

Stärkt positionering
Ju tydligare din skyltning görs, desto starkare blir din position på marknaden. Skyltningen kommer, precis som din websida, vara synlig dygnet runt, så det är viktigt att lyfta fram det unika med ditt varumärke.

Förbättrad kundupplevelse
Ur ett marknadsperspektiv är rätt skyltning naturligtvis oerhört viktigt, men lika viktigt är skyltning ur ett operativt perspektiv. Skyltningen hjälper dina kunder att hitta rätt, men också att informera dem om t ex nya produkter eller försäljningskampanjer.

Underskatta inte kraften i en bra skyltning. Rätt skyltning ger ditt varumärke ett lyft, hjälper dina kunder rätt och exponerar ditt varumärke för potentiella kunder – dygnet runt, året runt.

Låt inte skyltar förbli marknadsmixens doldisar. Kontakta oss gärna för att veta mer om hur vi kan hjälpa dig till rätt skyltning och ökad varumärkeskännedom.

Inlägget Skyltar: Marknadsmixens doldisar? dök först upp på Focus Neon.

Kronan på verket – när en skylt blir ett landmärke

$
0
0

Ett klassiskt landmärke i Blekinge har fått ny glans. Kronan på verket är en mycket karaktäristisk neonskylt som pryder Volvo Personvagnars fabrik i Olofström sedan slutet av 60-talet. Nu har Focus Neon nyligen renoverat och moderniserat skylten med ny modern LED-teknik, så att den kan leva kvar med vackert lysande utseende i många år framöver.

Kronan på verket Volvo Olofström

Fabriken i Olofström har anor ända från 1735, då Olofströms bruk fick privilegiebrev under Sveriges kung Fredrik I och fick officiell status. I många år drev Svenska Stålpressningsaktiebolaget verksamheten och tillverkade främst stålprodukter till industrin. 1969 övertogs verksamheten i fabriken av Volvo Personvagnar och levererar idag karossdetaljer till både Volvo personbilar, Volvo lastvagnar, Ford och Land Rover. I samband med övertagandet profilerades fabriken med en ny neonskylt.

Kronan på verket Volvo Olofström

Skylten sitter på fabrikens gavel och är utformad med texten Olofström i lysande blå versaler. Ovanför texten roterar en symbol med en krona på ena sidan och på den andra sidan syns en lysande klocka. Kronan kallas i folkmun för ”Kronan på verket” och har en stor betydelse för både bruket och Olofström som ort. Kronan registrerades som varumärke hos Kungliga Patent & Registreringsverket redan 2 januari 1885 och har blivit en symbol för bruket och samhället Olofström. Man kan än idag hitta sigillet med Kronan på produkter levererade av Stålpressningsaktiebolaget, t ex på gamla diskbänkar.  Det faktum att klockan stod still under urverksrenoveringen 2015 gjorde att många Olofströmsbor undrade vad som pågick. Tidningen Sydöstran skrev om renoveringen för att stilla nyfikenheten.

Kronan på verket – står för företagsamhet

Att skylten idag är en stark symbol för ortens företagsamhet och entreprenörsanda visar även filmen med Olofströms kommunalråd Sara Rudolfsson. I filmen nyttjar hon taket på fabriken och Kronan som symbol i lanseringen av projektet Stolt Företagare 2014. Även Volvo bekräftar symbolvärdet i skylten. Så här säger Volvos kommunikationschef Jonas Knutsson i Sydöstrans intervju:

– Det är en symbol för över 280 års industrihistoria. Det betyder något. Det är också en symbol för yrkeskunnande och “jävlar anamma”. Att nu kommer vi tillbaka, man gjorde det på 1800-talet och vi har gjort det från 2008-2009 års kris.

Kronan har dessutom en koppling till en av Volvos gamla bilmodeller då den återfinns på en Volvo-modell från 1970-talet, nämligen Volvo 262C. Modellen tillverkades mellan 1977 och 1981 och var en två-dörrars coupé med mycket lyxig inredning i läder och trä. 262C ritades i Sverige, men tillverkades av italienska Bertone.

1978_volvo_262_coupe_bertoneKronan skymtar bakom sidofönstren på Volvo 262C (foto Wikipedia)

Borta är nu neonrören ur bokstäverna, kronan och klockan och nu istället lyser allt med modern LED-teknik. Gamla neonrör med miljöfarligt kvicksilver har tagits om hand och återvunnits och skyltarna drar nu upp till 90% mindre el. Att neonet är borta och ersatt med LED kanske somliga tycker är ledsamt, men som Volvo själva säger:  Ledande företag står precis som tiden aldrig stilla.

Kronan på Verket Volvo Olofström

Kronan på verket är en av många klassiska neonskyltar och landmärken som Focus Neon konverterat till LED de senaste åren. LED-teknik är på flera sätt betydligt mer miljövänligt än neon och sparar mycket energi. Vill du läsa om andra klassiska skyltar och landmärken vi renoverat kan du till exempel läsa om Coca-Cola-skylten vid Slussen som gjordes för några år sedan.

Tack till Joakim Lenell för fina fotografier och ett speciellt tack till Annika Blissing på Olofströms kommun för hjälpen med intressant nutidshistoria. Kontakta gärna vårt kontor i Malmö om du vill veta mer.

Inlägget Kronan på verket – när en skylt blir ett landmärke dök först upp på Focus Neon.

Två nomineringar till Stockholms Skyltpris 2016

$
0
0

Idag presenteras de fyra nominerade finalisterna till Stockholms Skyltpris 2016. Totalt hade 25 bidrag lämnats in och vi på Focus Neon är stolta och glada över att ha levererat två av de utsedda finalisterna; Le Rouge och Haymarket by Scandic. Nedan presenterar vi våra bidrag lite närmare.

Le Rouge

Adress: Brunnsgränd 2-4
Design: Mikael Sjösten, Focus Neon
Uppdragsgivare: Bockholmengruppen

Juryns nominering:

Vill man att det ska kännas som att denna nyöppnade krog alltid har legat här. så har man lyckats. Skärmtaket med sin belysning bär fram den aptitliga skylten. Ett litet fin-de-siècle Paris mitt i Gamla Stan.

le rouge focus neon stockholms skyltpris 2016 le rouge focus neon stockholms skyltpris 2016 le rouge focus neon stockholms skyltpris 2016 le rouge focus neon stockholms skyltpris 2016

Haymarket by Scandic

Adress: Hötorget
Design: 25AH/Mikael Sjösten, Focus Neon
Uppdragsgivare: Scandic Hotels

Juryns nominering:

Stort klassiskt hus. Stort, ännu mer klassiskt torg. Lika auktorativt som hus och plats reser sig denna rättframma men guldlupna skylt. Torg, hus, baldakin och skylt samspelar till en tillsynes självklar ensemble.

haymarket focus neon stockholms skyltpris 2016 haymarket focus neon stockholms skyltpris 2016 haymarket focus neon stockholms skyltpris 2016 haymarket focus neon stockholms skyltpris 2016

Tävlingsförfarande Stockholms Skyltpris 2016

Utmärkelsen delas årligen ut till den skylt som mest berikat det nattliga stadsrummet och förhöjt Stockholms skönhet under dygnets mörka timmar. Årets skylt skall ha:

  • God kommunikativ förmåga. Stort uppmärksamhetsvärde och hög ändamålseffektivitet, god läsbarhet – dag och natt, väl genomförd överföring av logotyp och grafik till skyltmediet, elegans och stringens i typografi och symbolik.
  • God anpassning till omgivande arkitektur och stadsbild. Hög medvetenhet om specifik karaktär hos aktuell plats och byggnad, stor hänsyn till förekommande kulturhistoriska värden, kort sagt: “rätt skylt på rätt plats”.
  • God teknisk och estetisk utformning. Optimala tekniska och materialmässiga lösningar, med minsta möjliga miljöbelastning, originalitet och nytänkande – i såväl konstruktion som formgivning.

Till Stockholms Skyltpris kan nomineras en inom Stockholms Stads gräns fast installerad, belyst eller lysande informations- eller reklamanordning, placerad utomhus och med verkan i stadsrummet och den offentliga miljön.

Stockholms Skyltpris utses bland nominerade skyltar som uppfyller ovan nämnda kriterier och som uppsatts före halvårsskiftet, samt under föregående kalenderår. För 2016 års pris gäller att skyltar uppsatta sista halvåret 2015, samt under första halvåret 2016 kan nomineras. Bland nominerade skyltar utser en jury den skylt som bäst uppfyller prisets kriterier.

Nominering till Stockholms Skyltpris kan göras av såväl enskild person, som företag och organisation.

Alla bidragen går att beskåda på Tekniska Nämndhuset, Fleminggatan 4 eller på Ljusreklamförbundets webbplats.

stockholms skyltpris 2016 focus neon

Inlägget Två nomineringar till Stockholms Skyltpris 2016 dök först upp på Focus Neon.

Stockholms Skyltpris 2016 till Le Rouge och Focus Neon

$
0
0

Restaurang Le Rouges skylt på Brunnsgränd i Gamla stan och skyltleverantören Focus Neon tilldelas utmärkelsen Stockholms Skyltpris 2016. En jury ledd av ordförande Anders Bodin, tillika ordförande i Stockholms Skönhetsråd, har utsett vinnaren bland fyra utvalda finalister.

Juryns motivering: Vill man att det ska kännas som att denna nyöppnade krog alltid har legat här, så har man lyckats. Skärmtaket med sin belysning bär fram den lilla aptitliga skylten. Ett litet fin-de-siècle Paris mitt i Gamla stan.

– Det är oerhört glädjande för oss på Bockholmengruppen att erhålla pris för årets finaste skylt. Om en restaurang skall bli framgångsrik, måste man satsa fullt ut i det man gör. Därför har vi arbetat stenhårt med alla detaljer från inredning och menyer till belysning och fasadskyltar, för att lyckas skapa en nästan filmisk restaurangmiljö i dessa anrika lokaler. Att vinna skyltpriset är ett hedersbetyg åt alla involverade, säger Peder Smith, delägare på Bockholmengruppen.

Skylten är designad av Mikael Sjösten på Focus Neon och det är nu andra gången Focus tar hem Stockholms Skyltpris sedan det nya priset instiftades 2011, vilket VD Magnus Näslund är glad och stolt över:

– Det är riktigt roligt att vinna med Le Rouge, eftersom vi med största omsorg valt ut material och teknik som anpassats efter restaurangens atmosfär, byggnadens karaktär och omgivande miljö. Skyltpriset är ett kvitto på att våra duktiga skyltdesigners ännu en gång lyckats hitta rätt.

stockholms skyltpris 2016 le rouge

Om Stockholms Skyltpris 2016

Stockholms Skyltpris delas årligen ut av Stockholms Stad och Ljusreklamförbundet till den skylt som mest berikat det nattliga stadsrummet och förhöjt Stockholms skönhet under dygnets mörka timmar. Skylten skall uppvisa god kommunikativ förmåga, vara väl anpassad till omgivande arkitektur och stadsbild samt ha god teknisk och estetisk utformning. För att läsa mer om priset och se tidigare års vinnare, besök Ljusreklamförbundet.

Focus Neon har nu vunnit Stockholms Skyltpris två gånger, senast 2013 med Taverna Brillo. Dessutom har vi vunnit föregångaren Stockholms Stads Skyltpris sju gånger.

Inlägget Stockholms Skyltpris 2016 till Le Rouge och Focus Neon dök först upp på Focus Neon.


Stockholmare vill skydda klassiska ljusskyltar

$
0
0

Det finns ett stort stöd för skydd av klassiska ljusskyltar i Stockholm, visar en undersökning som genomförts av Novus på uppdrag av Focus Neon. Varannan stockholmare anser att Stockholms ljusskyltar har stor betydelse för stadsbilden, men trots det finns inget skydd för deras bevarande. Undersökningen visar även att ljusskyltar bidrar till en ökad trygghetskänsla i samhället, framförallt bland äldre kvinnor. I samband med tillkännagivandet av Stockholms Skyltpris 2016 och årets Lysande skylt har Focus Neon låtit undersöka stockholmarnas syn på ljusskyltar idag. något som förändrats genom åren sedan skyltarna började komma upp i början av förra seklet.

tuloskyltne

”Den lysande skylten i stadsrummet har nu blivit en del av vår kulturhistoria.”

Citatet kommer från Per Kallstenius, stadsarkitekt i Stockholms Stad mellan 1984-89 samt 1994-2010. Kallstenius blev känd för att försöka ge liv åt 70-talets betongstad och arbetade bland annat tillsammans med fastighetsägare, politiker och arkitekter för att återge Kungsgatan sin forma status som paradgata. Ett arbete som innebar bredare trottoarer, enhetlig belysning och en vackrare ljusskyltning.

Kallstenius såg vackra, hantverksmässigt gestaltade skyltar som en del av vårt kulturarv och verkade för att lyfta fram ljusskyltarnas betydelse för en modern storstad. Ljusskyltarnas historia är relativt kort, men den påverkar vardagen för oss stockholmare och är en del av den bild av Stockholm vi vill förmedla till icke-stockholmare och kommande generationer.

Stomatol

Stomatol – den första rörliga ljusskylten

Reklamen i stadsmiljön sträcker sig tillbaka till 1800-talet och de första ljusskyltarna gjorde entré i början av 1900-talet. Den kända Stomatol-skylten kom upp 1909, på den tiden placerad på Katarinahissen och är Sveriges första och världens äldsta bevarade rörliga ljusreklam i drift. 1933 revs den dåvarande Katarinahissen och skylten flyttades till ett hustak på Klevgränd 1B, där den än idag är placerad. Skylten, med sina 1361 glödlampor, ägs idag av Cederroth som äger rättigheterna till varumärket Stomatol.

På 1920-talet gjorde de röda neonskyltarna sin entré i Stockholm och på 30-talet exploderade utvecklingen när praktiskt taget alla neonfärger kunde framställas. Starkt trafikerade platser som Stureplan, Kungsgatan, Norrmalmstorg och korsningen Sveavägen/Kungsgatan blev mycket populära för uppsättning av ljusreklam och formligen tapetserades med ljusskyltar. Fram till 60-talet byggdes många av de klassiska ljusskyltar som fortfarande är i drift idag, t ex NK-klockan, Tulo-skylten, Odenplans bilskola och Åhlénsklockan vid Skanstull.

nk-klockan klassiska ljusskyltar

Ljusskyltarna lämnar ingen oberörd

Men alla var inte lika glada över ljusskyltarnas intåg i stadsmiljön. Medan många ansåg att ljusskyltarna var ett trevligt inslag i stadsbilden, gav storstadsfläkt och upplyste skumma platser, hävdade kritikerna att de förfulade husfasaderna och talade om nedsättning av skönhetsvärden. Somliga ansåg till och med att neonljuset var vulgärt och skrikigt.

Mot slutet av 60-talet gick vänsterrörelsen starkt framåt, vilket även påverkade ljusskyltarnas existens i samhället. Miljonprogrammets arkitektur slog igenom och reklam skulle helst inte finnas överhuvudtaget, vilket gjorde det svårt att bygga nya skyltar och många gamla skyltar började demonteras. Även oljekrisens energibesparingar under 1973 och några år framåt samt nedläggningen av många biografer bidrog till ljusreklamens nedgång.

Per Kallstenius var en av dem som gick i bräschen för att stoppa nedgången och hindrade att klassiska skyltar som Stomatol-skylten, biografen Draken samt Tulo-skylten försvann ur stadsbilden. 1997 bildades Stadsljusgruppen, vars uppgift är att uppmärksamma, bevara och skydda äldre ljusreklam. Gruppen ligger till exempel bakom Stadsmuseets pris Lysande skylt, som delas ut varje år för att hylla dem som äger och vårdar klassisk ljusreklam.

Många stockholmare är idag tacksamma över de insatser som görs för att bevara de klassiska ljusskyltarna. Varannan stockholmare anser idag att Stockholms ljusskyltar har stor betydelse för stadsbilden och mer än var fjärde boende i centrala Stockholm anser att ljusskyltarna har mycket stor betydelse. Var tredje stockholmare anser i att ljusskyltarna bidrar till Stockholms ljussättning och var fjärde att de är en del av Stockholms identitet.

Reflexen klassiska ljusskyltar Focus

Ljusskyltar är en trygghetsfaktor

Redan på 30-talet var det många som ansåg att ljusskyltarna ökade tryggheten på gatorna genom att lysa upp skumma platser. Det har länge ansetts som sunt förnuft att brott gömmer sig i mörker och att ljusskyltar kan bidra till ökad säkerhet på natten. Den amerikanska motsvarigheten till Brottsförebyggande Rådet, National Crime Prevention Council (NCPC), hävdar att rätt ljussättning kan minska risken för brott i gatumiljöer med 20% i allt från rån till inbrott. De uppmanar till och med affärsinnehavare att sätta upp fler ljusskyltar för att på så sätt bidra till minskad risk för brott och ökat välbefinnande i samhället.

Idag instämmer var fjärde kvinna i Stockholm i påståendet att ljusskyltar är trygghetsingivande då de lyser upp mörka platser. Bland kvinnor över 50 år och äldre generellt (65-79 år) är det en tredjedel som instämmer i påståendet. Bland män svarar endast var femte att ljusskyltar är trygghetsingivande och skillnaden märks även beroende på var man bor – 27% av innerstadsborna instämmer i påståendet, medan endast 20% av ytterstadsborna.

CocaCola neonliknande LED Focus

Stort stöd för skydd av klassiska ljusskyltar

Men de klassiska ljusskyltarnas fortlevnad i stadsmiljön är hotad. Idag finns inget lagstadgat skydd om ljusskyltarnas bevarande, utan det är upp till ägaren eller fastighetsägaren om skylten skall vara kvar. Enligt Plan- och bygglagen (6 kap. 3 § Plan- och byggförordningen 2011:338) krävs bygglov för uppsättande eller förändring av skyltar eller ljusanordningar inom detaljplanelagt område. Men för att plocka ned en ljusskylt behövs dock inget lov. Skyltar går inte att skydda genom exempelvis k-märkning eller liknande, utan fastighetsägaren får själv bestämma om skylten skall vara kvar. Tidigare fastighetsborgarrådet Kristina Alvendal (m) försökte 2009 kräva rivningslov i ett försök att rädda klassiska ljusskyltar från att försvinna ur stadsbilden, men nådde inte framgång i sina försök.

Många är även de stockholmare som vill skydda och bevara ljusskyltarna. 7 av 10 anser att klassiska ljusskyltar bör skyddas och bland äldre stockholmare är stödet ännu större. Över 80% av stockholmarna över 50 år anser att skyltarna bör skyddas i någon form, t ex genom k-märkning.

Om undersökningen

Focus Neon har tillsammans med undersökningsföretaget Novus undersökt Stockholmarnas inställning till ljusskyltar i Stockholm. Undersökningen gjordes via webbintervjuer under perioden 27 oktober – 2 november 2016 och målgruppen är allmänheten 18-79 år boende i Stockholms län. Totalt genomfördes 1000 intervjuer med en deltagarfrekvens på 64%.

För mer information, vänligen kontakta Lars Lindberg, marknadschef Focus Neon via mail på lars.lindberg[@]focusneon.se

Ladda hem PDF med resultatet av undersökningen.

 

Inlägget Stockholmare vill skydda klassiska ljusskyltar dök först upp på Focus Neon.

P5 – skyltkoncept och visuell identitet i smart möte

$
0
0

Årets Design S-utmärkelse för kategorin Grafisk Design tilldelades designbyrån Studio with för visuell identitet och skyltkoncept för mötes- och eventvåningen P5 i Umeå.  Skyltkonceptet har tagits fram i samarbete med oss på Focus Neon och vår leverantör Maas & Roos AG i Tyskland. Jag fick en kort pratstund med Håkan Gustafson, grundare av Studio with, strax efter utdelningen av priset på en gala på Berns i Stockholm.

Håkan Gustafson driver sedan några år tillbaka Studio with, som är en Umeå-baserad designbyrå med hela världen som arbetsfält. Byrån är en del av ett stort globalt nätverk av byråer och är specialiserad på visuell identitet och miljödesign. Håkan själv är grafisk designer, utbildad på London College of Communication och har en bakgrund på designbyrån Bruce Mau Design i Toronto i Canada. Där arbetade han med flera stora projekt, som t ex Levi´s, SONOS, General Electric och den visuella identiteten för Unilever som också involverade miljödesign för kontor världen över.

Håkan, stort grattis!

Tack, det har varit många delaktiga i projektet som alla bidragit på sitt sätt till att få ihop alla pusselbitar. Vårt mål var att skapa en visuell identitet där varumärket möter arkitekturen och priset är ett erkännande att vi lyckats.

Vad är P5 och hur skapades den visuella identiteten?

P5 är en mötes- och konferensanläggning som ligger i det nybyggda och uppmärksammade kulturhuset Väven mitt i centrala Umeå. Tillsammans med ägaren Blå Huset Hotell jobbade vi fram en varumärkesplattform för P5 som bygger på flexibilitet, skalbarhet och effektivare möten. Kärnvärdet i P5s varumärke är ”smartare möten” och tillsammans med research med arkitekten Mattias Lind på White Arkitekter skapade vi på Studio with en visuell identitet där varumärket och tillhörande skyltkoncept är i samklang med arkitekturen. Interiören i P5 skall kännas hemtrevlig, varm och ombonad och samtidigt ha en lokal anknytning. Känslan skapas bland annat med hjälp av en central eldstad, orange textilier, bord och stolar, flätade björkpaneler, blanksvarta väggar, glaspartier samt vita detaljer.

P5 interiör skylt

Logotypen bygger på idén att olikheter skapar tillsammans bra möten och är uppbyggd av olika geometriska former. Formerna går igen i både hänvisningssymboler och kontrastmarkeringar för glaspartier. All typografi bygger på två typsnitt som är i ständig dialog med varandra och förstärker intrycket av smartare möten.

p5-skyltkoncept-logotyp

Håkan berättar vidare att skylten ovanför receptionen är speciell ur flera synvinklar:

Jag fick direkt en stark känsla för utförande och placering av huvudskylten för P5 ovanför receptionen. Med bra research och djuplodande förarbete så är det inte ovanligt att få sådana direkta idéer, då är det bara att följa med och fullfölja tanken ut i detalj. Tillsammans med Focus Neon och Maas & Roos experimenterade vi med skyltens utseende och material innan vi till slut landade i ett slutgiltigt skyltkoncept. Björkens vitsvarta återfinner vi i profilerna som har en tunn vit outline och är lackade i högblankt pianosvart. Fronterna består av flera olika material, vilket också symboliserar möten på flera plan. I de varma fronterna hittar vi orange nyanser i form av läder,  fin textilväv och handtuftad matta. Materialen återfinns även i de olika skyltarna med rumsnummer runt om i lokalerna.

p5-miljobild-konferens

Hur tycker du att vårt samarbete har funkat?

Det har funnits en stor förståelse för projektet från alla inblandade och en öppenhet att våga testa sig fram. Vi har fått göra om några detaljer längs vägen, men utan att våga prova nytt hade vi aldrig nått hela vägen fram. Jag har känt en stor trygghet både i leveransen och i att arbeta med Focus Neon och Maas & Roos.

Fler utmärkelser för P5s skyltkoncept och visuella identitet

Priset Design S delades nyligen ut på en gala på Berns i Stockholm. Design S är Sveriges främsta och bredaste designpris som hela designbranschen står bakom och arrangeras av medlemsföreningen Svensk Form. Håkan tilldelades även silvermedalj i Svenska Designpriset för samma projekt.

Vi på Focus tackar för pratstunden, de vänliga orden och ett gott samarbete. Nya projektsamarbeten med Studio with väntar framöver, men om du innan dess vill veta mer om hur vi på Focus Neon arbetar med skyltdesign är du välkommen att kontakta oss. Läs också gärna mer om vårt arbete med restaurang Le Rouge som belönades med utmärkelsen Stockholms Skyltpris 2016.

Vid pennan,
Lars Lindberg
Marknadschef Focus Neon

FOTO: Åke E:son Lindman

Inlägget P5 – skyltkoncept och visuell identitet i smart möte dök först upp på Focus Neon.

En tillbakablick på skyltåret 2016

$
0
0

Tiden går fort när man har roligt och vi lägger redan 2016 till handlingarna. Ett år fyllt av kundmöten, spännande inspirerande projekt, nya rutiner, många skratt och framförallt massor av härliga, vackra skyltar!

Vi skulle här kunna skryta en massa om antalet nya kunder, överträffade försäljningsmål, enorm tillväxt i Norge eller lyckade miljöprojekt – men det gör vi inte. Istället väljer vi att lyfta fram våra fantastiska kunder och ett axplock av de olika skyltprojekt vi genomfört under fjolåret och låter bilderna tala för sig själva.

#signsbyfocus

Cirkus Skandiascenen LPFLEX 

Cirkus Skandiascenen, Djurgården, Stockholm

Modern skyltning till ny modern scen. Känsligt läge med bibehållen och tydlig koppling till den klassiska Cirkusscenen.

Neondämon Dramaten

Neondämon, Bergmanfestivalen på Dramaten, Stockholm

Utmanande och kittlande evenemangsskyltning med tydlig avsändare.

 

Haymarket by Scandic skyltar Stockholm 

Haymarket by Scandic, Hötorget, Stockholm

PUB-varuhuset blev art déco-inspirerat hotell med tidstypiska skyltar i guld med symmetriska former och påkostad ornamentik. Finalist i Stockholms Skyltpris 2016.

 

 

The House, Hovås, Göteborg

Friliggande logotyp på trögrostande corténplåt i fullständig harmoni med stilren och stram arkitektur.

 

Asian Market LPFLEX 

Asian Market, Olof Palmes Gata, Stockholm

Friliggande bokstäver med vita sidor, skapar både dynamik och lekfull estetik.

 

 

Behrer & Partners, St Eriksgatan och Karlavägen, Stockholm

Subtil enkelhet med kala neonrör och synligt kablage framför äkta naturmaterial.

 

Pinchos Göteborg LED-bokstäver

Pinchos, Vasagatan, Göteborg

Robust skyltdesign med röd/svarta bokstavsprofiler i stark kontrast mot vitkaklad fasad.

 

Ergohuset LPFLEX

Ergohuset, Karlavägen/Rådmansgatan, Stockholm

Blå och vita nyanser på de friliggande bokstavsprofilerna, inramade av välvda skyltfönster som skapar en attraktiv helhetsupplevelse.

 

Hacket Stockholm butiksskylt LPFLEX Hacket LED-skylt plåtskylt

Hackett, Mäster Samuelsgatan, Stockholm

Klassiskt brittisk, estetiskt tilltalande och smakfullt anpassad till den omgivande arkitekturen.

 

P5, Väven, Umeå

Skyltkoncept och visuell identitet i smart möte. Vinnare av årets Design S i kategorin Grafisk Design. Läs mer i intervjun med Håkan Gustafson.  Foto: Åke E:son Lindman

 

Resevaruhuset, Sveavägen, Stockholm

Neoninspirerade bokstäver i modern LED-teknik väcker liv i mörk och ödslig fasad.

 

Wrede LPFLEX Wrede flaggskylt

Wrede & Co, Jungfrugatan, Stockholm

Vit, klassiskt utformad logotyp möter upp de välvda fönstren omringade av vacker stenfasad.

 

Västgötagatan 5, Stockholm

Enkelhet, tydlighet och energisnål teknik i sofistikerat möte med moderniserad 60-talsarkitektur.

 

SCA Mölndal takskylt

SCA Mölndal, Göteborg

Storslaget blickfång på ny arkitektonisk juvel.

 

Perugina Pizzabageri & Delikatesser, Amiralsgatan, Malmö

Diskreta toner i italienska rött, vitt och grönt skapar liv i ödslig fasad.

 

Södra Porten Södra Porten Göteborg Fönsterdekor

Södra porten Företagspark, Göteborg

Profilering som tydligt placerar Södra porten på kartan.

 

Fika, Väven, Umeå

Lekfull skyltdesign som för tankarna till muffins, marsipan och sockerkristyr. Belönad med silvermedalj i Svenska Designpriset 2016.

 

Bonniers konsthall akrylskyltar 

Bonniers Konsthall, Stockholm

Tydlighet och enkelhet skapar karaktär i en avskalad miljö.

 

LeRouge Stockholms skyltpris 2016 LPFLEX le rouge focus neon

Le Rouge, Gamla stan, Stockholm

Skyltarna och ljuset på det lilla brasseriet invid Österlånggatan för tankarna till trånga gränder i Paris. Belönades med Stockholms Skyltpris 2016.

 

Visst skulle du tycka om att just din skylt syns bland årets lyckade projekt? Kontakta oss för ett möte redan idag, så lovar vi att göra allt för att det ska bli verklighet.

Inlägget En tillbakablick på skyltåret 2016 dök först upp på Focus Neon.

Focus Neon ställer ut på SHOP 2017

$
0
0

Träffa oss på Nordens största mässa för dig som driver butik eller jobbar inom handeln – SHOP 2017. Temat för årets mässa är tekniska lösningar och visuell kommunikation för handeln och vi finns givetvis på plats. Kom förbi Kistamässan och monter K:04 för att prata nya skyltlösningar samt ta en kaffe med oss. Här kan du hämta en kostnadsfri biljett redan idag.

Tid: 10-11 maj 2017
Plats: Kistamässan, Stockholm

Mer på mässans webbplats.

 

 

Inlägget Focus Neon ställer ut på SHOP 2017 dök först upp på Focus Neon.

Jakobsbergs Centrum med ny enhetlig skyltning

$
0
0

Jakobsbergs Centrum ligger i Järfälla, en av de snabbast växande kommunerna i Stockholms län, och rymmer butiker, caféer och restauranger samt servicefunktioner i form av bibliotek, bank, post, vårdcentral m.m. Centrumet ägs av Citycon och brottas med stenhård konkurrens i landets mest köpcentratäta område, nordvästra Stockholm. Den största konkurrensen kommer från intilliggande Barkarby Handelsplats, men i upptagningsområdet finns även t ex Vällingby City, Bromma Blocks, Mall of Scandinavia, Solna Centrum, Sollentuna Centrum och Häggviks Handel. För att möta konkurrensen lägger man stor vikt vid profilering som det lokala centrumet med närhet, brett utbud och service.

Jakobsbergs Centrum entreskylt

Jakobsbergs Centrum består dels av en inomhusdel och dels av ett antal intilliggande stråk med butiker och restauranger. Butiksskyltar i de utvändiga stråken har monterats och tagits bort vartefter butiker har tillkommit eller slagit igen, utan att haft något egentligt skyltprogram att följa.  Som ett led i profileringsarbetet har man bytt ut köpcentrumets egen logotyp och med hjälp av oss på Focus tagit fram ett enhetligt program för utvändiga butiksskyltar. På så sätt har man rensat bort många gamla fasadskyltar och fått en enhetlighet bland de många butikerna och restaurangerna.

Nya logotyper

Med de nya skyltarna har centrumet fått en tydligare och mer enhetlig skyltning. Storleken på skyltarna har anpassats och placeringarna följer nu ett givet mönster. Givetvis är skyltarna innerbelysta med LED-teknik. Vi på Focus har också hjälpt flera småföretagare att ta fram nya logotyper till deras verksamhet och de har nu fått nya skyltar som visar deras kunder rätt. Här nedan lyfter vi fram några exempel:

Handelsbanken flaggskylt Rock at Nancys FlaggskyltSaras Klippotek Flaggskylt

Montage på hög höjd

Citycon och vi på Focus har nu även påbörjat en modernisering av skyltningen som sitter på höghuset ut mot Ynglingavägen, Jakobsbergs station och Viksjöleden. Höjden på huset är 62 meter, så installationsarbetet ställer extra höga krav på säkerhet och vana från arbete på hög höjd.

Fasadskyltar Jakobsberg

Vill du veta mer om hur vi hjälpt Citycon och Jakobsbergs Centrum med deras skyltar är du välkommen att kontakta oss.

Inlägget Jakobsbergs Centrum med ny enhetlig skyltning dök först upp på Focus Neon.

Viewing all 53 articles
Browse latest View live